Ante Starčevića 5, 44000 Sisak

Tel: 044/543-231
Mob: 095/846 3655
e-mail: info@karika-tisak.com

RADNO VRIJEME:
Ponedjeljak – Petak   8:00 – 15:00
Subota   8:00 – 12:00

Najčešća pitanja

Molimo Vas da pročitate prije nego nam pošaljete e-mail.

U kojem je formatu najbolje poslati grafičku pripremu?

Grafičku pripremu je najbolje poslati u PDF formatu, u vektorskom obliku. Ova vrsta formata je “zatvorena” tj. ne omogućava naknadnu izmjenu sadržaja. PDF fajlovi su industrijski standard i moguće ih je napraviti iz skoro svakog programa za grafičku pripremu. Osim PDF formata, možete nam poslati Vašu pripremu i u CDR i AI formatu.

Šta ako nemam pripremu u vektorima?

Ako nemate grafičku pripremu u vektorima, rezolucija slika i eventualno ostalih dijelova u dokumentu poželjno je da ne budu manji od 300 dpi.

U kojem sustavu boja mora biti grafička priprema?

Grafička priprema mora biti u CMYK sustavu boja, s tim da priprema može sadržavati i posebne SPOT boje (Pantone) ako je predviđen tisak iz više od 4 boje.

Kako moraju biti podešene slike za tisak?

Slike također moraju biti u CMYK modu. Konverziju slika iz RGB u CMYK je najbolje izvršiti prije početka pripremanja file-a a neophodno prije kreiranja PDF-a za tisak.
Slike koje su predviđene da budu crno/bijele u tisku, moraju biti podešene u greyscale mod.

 

Koliki mora biti napust za obrezivanje?

Na format vašeg dokumenta treba dodati napust sa svih strana od 3 mm preko ruba završenog formata. Kada se dokument obrezuje na završeni format ovaj napust osigurava tisak u margo (npr. A4=210×297, file koji šaljete treba da ima površinu 216x303mm, ta 3 mm ne treba biti bijeli okvir već prepuštena tiskana površina, slika ili pozadina).

Koliko je preporučeno da tekst bude odmaknut od ruba reza?

Poželjno je da nema kritičnih elemenata prijeloma (tekst) najmanje 5 mm od ruba reza.

Pošaljite nam e-mail